Så undviker du att bli hackad på sociala medier
Sociala medier har kommit att bli en central och integrerad del av våra liv – och det innebär att du måste vara väl medveten om de potentiella säkerhetsriskerna som medföljer.
Vi delar dagligen våra tankar, upplevelser och interagerar med vänner och kollegor genom plattformar som Facebook, Instagram, Twitter och LinkedIn. Samtidigt som dessa plattformar erbjuder oslagbara möjligheter till kommunikation och synlighet, är det viktigt att du inte förbiser de potentiella riskerna för hackning och säkerhetsintrång. I detta blogginlägg kommer vi att noggrant granska en rad olika strategier som kan hjälpa dig att skydda dina sociala medier-konton.
Starka lösenord är grundläggande
Det kan verka självklart, men valet av ett starkt lösenord är det första steget mot en säkrare närvaro på dina sociala medie-konton. Undvik att använda uppenbara lösenord som ”123456” eller ”password”. Istället bör du välja en kombination av små och stora bokstäver, siffror och specialtecken. Använd heller inte samma lösenord på flera platser, och överväg att använda lösenordshanteringsverktyg för att organisera och generera säkra lösenord. Ett tips på en riktigt bra app som gör det enkelt för dig att skapa, spara och få tillgång till dina lösenord är Bitwarden. Appen lagrar samtliga av dina inloggningar i ett krypterat valv som synkroniseras mellan alla dina enheter. Eftersom din data är helt krypterad innan den någonsin lämnar din enhet så är det endast du som har åtkomst till din data.
Tvåfaktorsautentisering kan rädda dig!
För att ytterligare stärka säkerheten för dina sociala medier-konton bör du aktivera tvåfaktorsautentisering (2FA). Genom 2FA måste du ange en extra verifieringskod utöver ditt lösenord för att logga in på ditt konto. Detta kan vara en kod som skickas via SMS, en autentiseringsapp som Google Authenticator eller genom identifiering som fingeravtryck eller ansiktsigenkänning.
Var medveten om “fiskemetoder”
Hackare använder ofta fiskemetoder för att lura användare att avslöja sina inloggningsuppgifter eller annan känslig information. Du bör därför vara skeptisk mot oombedda e-postmeddelanden eller privata meddelanden på dina sociala medier som ber om inloggningsuppgifter eller annan personlig information. Dubbelkolla alltid avsändarens identitet och var noga med att inte klicka på misstänkta länkar!
Använd endast säkra nätverk
Använd alltid säkra och pålitliga nätverk när du loggar in på dina sociala medier-konton. Att använda osäkra Wi-Fi-nätverk kan öppna upp för potentiella hackningsförsök.
Om du ansluter till sociala medier via ett oskyddat eller offentligt nätverk, kan det vara enklare för hackare att övervaka din internettrafik och försöka få tag i dina inloggningsuppgifter och annan känsliga data. Genom att använda ett säkert nätverk, som ditt hemnätverk med lösenordsskydd eller en VPN (virtuellt privat nätverk), minskar du risken för att dina uppgifter snappas upp av potentiella hackare.
Dela inte för mycket personlig information
Det är viktigt att tänka igenom vad du publicerar och överväga vilka konsekvenser det kan ha för din säkerhet och integritet. Genom att vara återhållsam med personlig information på nätet kan du skydda dig själv mot potentiella hot och intrång.
Att dela med dig av för mycket personlig information, som adress eller telefonnummer, ökar risken för identitetsstöld. Dela därför endast information som är nödvändig och relevant.
Var försiktig med tredjepartsappar
Tredjepartsappar som har tillgång till dina sociala medier-konton kan faktiskt vara en potentiell säkerhetsrisk! Granska och rensa regelbundet bland de appar som har tillgång till dina konton. Instagram rekommenderar bland annat autentiseringsappen Google Authenticator.
Långt ifrån alla tredjepartsappar har samma nivå av säkerhet som de officiella sociala medieplattformarna. När du ger tillgång till din sociala medieprofil till en tredjepartsapp, kan det innebära att du delar din användarinformation och ibland dina inloggningsuppgifter med appen. Om appen inte är pålitlig eller om dess säkerhetsåtgärder är bristfälliga, ökar risken för att dina uppgifter blir exponerade och att ditt konto blir hackat.
Använd säkerhetsverktyg och programvara
Överväg att använda säkerhetsverktyg och antivirusprogram för att hålla din enhet skyddad mot skadlig kod och potentiella hot. Antivirusprogram kan identifiera och ta bort skadlig kod som kan hacka din dator eller mobil, inklusive hot som kan användas för att stjäla dina inloggningsuppgifter till sociala medier. Dessutom kan en personlig brandvägg och andra säkerhetsprogram skydda din enhet mot intrångsförsök och skadlig programvara som kan användas för att stjäla din information. Dessa verktyg fungerar som en barriär mellan din enhet och potentiella hot, och de kan identifiera och blockera skadlig aktivitet.
Om du redan blivit hackad
Det är tyvärr lätt att hamna här. Med facit i hand är det inte konstigt att hackare vill komma åt dina konton på sociala medier. Det är ju där vi spenderar mycket av vår vakna tid – och många som utsätts för hackare blir desperata och går i många fall med på att betala för att få tillbaka sina konton. En vanlig form av bedrägeri på sociala medier är att personen som hackar dig vänder sig till dina vänner och utger sig för att vara du. Oftast utspelar det sig på så sätt att bedragaren, som ju skriver från dina konton, låtsas vara i knipa och i behov av “snabba cash”. Det kan också vara så att “du” (hackaren) låtsas vara med i en tävling och behöver att dina vänner röstar på dig genom att klicka på en länk.
Om du som enskild användare blivit hackad kan du följa dessa steg för att försöka få tillbaka dina sociala medie-konton, men ha i åtanke att det inte finns några garantier.
1: Det första du ska göra är att byta lösenord
Det kan vara så att hackaren redan hunnit byta dina lösenord – men om inte, byt direkt! När någon har kommit över ditt lösenord och fått obehörig åtkomst till ditt konto, kan det få allvarliga konsekvenser för din online-säkerhet och integritet. För det första är det nödvändigt att byta lösenord för att omedelbart återta kontrollen över ditt konto. Genom att ändra lösenordet hindrar du hackaren från att fortsätta använda ditt konto. Det ger dig tillbaka makten över dina personliga uppgifter och digitala identitet.
För det andra är det avgörande att byta lösenord för att förhindra att hackaren fortsätter att agera i ditt namn och sprider skadlig kod, spam eller bedrägerier till dina kontakter och nätverk. Genom att byta lösenord minskar du risken för att dina vänner och följare blir offer för sådana attacker.
2: Varna dina vänner!
Så snart som du märker att du blivit hackad och förlorat åtkomsten till dina konton bör du varna dina vänner att de INTE ska klicka på någon länk som skickas från dina konton.
Om din profil används av en hackare är sannolikheten stor att länkar och bedrägerimeddelanden kommer att skickas till dina vänner och övriga kontakter. Om dina vänner är medvetna om att ditt konto har blivit hackat är de mindre benägna att lita på meddelanden eller inlägg från ditt konto som verkar misstänksamma.
3: Logga ut från alla enheter du tidigare varit inloggad på
Det gäller samtliga datorer, surfplattor eller mobiltelefoner som har tillgång till kontot. Genom att logga ut tvingar du hackaren att behöva logga in igen om de vill använda ditt konto, och de kan inte längre utföra skadliga åtgärder i ditt namn. Dessutom kan hackaren ha aktiva sessioner på olika enheter, vilket innebär att de kan fortsätta övervaka eller manipulera ditt konto även om du byter lösenord. Genom att logga ut från alla enheter bryts alla aktiva sessioner och hackaren förlorar omedelbart åtkomst till ditt konto.
4: Anmäl kapningen till respektive plattform
Känns det som att leta efter en nål i en höstack? Vi förstår – det kan vara väldigt svårt att veta var någonstans du ska vända dig i sådana här situationer. Något du bör ha i åtanke är att giganter som till exempel Meta är svåra att få tag i, så ha tålamod!
5: Gör en polisanmälan
Om du blivit hackad på dina sociala medier rekommenderar vi att du gör en polisanmälan. Även om det med största sannolikhet inte kommer att utredas vidare, så behövs det statistik för att man i framtiden ska kunna lägga mer resurser på den här typen av cyberbrott! Om fler människor rapporterar liknande händelser kan myndigheterna och sociala medier-plattformarna bli mer medvetna om mönstren och ta ytterligare åtgärder för att stärka säkerheten på sina plattformar.
Sammanfattning
För att sammanfatta det hela kan vi säga så här: det finns åtgärder att vidta i förebyggande syfte för att minska risken att bli hackad. Bland annat att kan du använda säkra lösenord, aktivera tvåstegsautentisering och undvika att klicka på okända länkar. Samtidigt är det viktigt att vara medveten om att hotet att bli hackad alltid finns, och om olyckan är framme är det nödvändigt att veta hur du ska hantera situationen.