Så går det till
Vad kostar Google annonsering?

Vad kostar Google annonsering?

Studier visar att det genomsnittliga klicket på Google annonser kostar mellan 4-9 SEK. Detta skiljer sig åt beroende på vilken bransch du verkar inom, hur hög konkurrensen är om sökorden samt kampanjens syfte.

När du annonserar på Google betalar du endast för när någon klickar på din annons. Denna kostnad redovisas som CPC och står för cost-per-click. Detta betyder att när någon söker efter din produkt eller tjänst på Google och ser din annons men inte klickar på den, så betalar du inte heller någonting. Fiffigt, eller hur?

Vad kan du betala för en ny kund?

Detta är en viktig fråga att ställa dig själv för att se om det går att bygga avans med din Google annonsering. Om du erbjuder en produkt eller tjänst där du tjänar 10 SEK per ny kund och varje klick kostar 15 SEK – blir det svårt att skapa en digital pengamaskin. Har du istället goda marginaler kommer prognosen genast att se bättre ut.

Hur spenderas din klickbudget?

  • Du har en klickbudget på 9.000 SEK/månad. 
  • 9.000 SEK/30 dagar = 300 SEK/dag.
  • Din dagliga klickbudget blir 300 SEK.
  • Dina annonser får trafik till ett värde av 300 SEK/dag och pausas när beloppet förbrukats. 
  • Annonserna aktiveras sedan efterkommande dag med samma klickbudget.

ROAS

ROAS står för Return On Ad Spend och är det du tjänar på din annonsering. Låt oss säga att en ny kund för dig är värd 2.500 SEK. Du investerade 9.000 SEK en månad och fick in 11 heta leads. Dessa leads har då ett värde av 27.500 SEK (11 leads x 2.500 SEK i värde). Detta skulle ge dig en potentiell ROAS på 300% (27.500 SEK/9.000 SEK = 3 = 300%). Du tjänade alltså potentiellt 3 SEK per investerad krona.

📚 Storytime (Googles auktioner & Quality Score)

Vi säger att du driver en redovisningsbyrå i Stockholm. Ditt mål med din Google annonsering är att driva in relevant trafik till din hemsida för att få fler nya kunder. Du vill att dina annonser ska synas på Googles förstasida när personer i Stockholm Googlar efter “redovisningsbyrå”, “redovisningsbyrå stockholm”, och “bästa redovisningsbyrån”

Du skapar annonsgrupper med dessa sökord, annonser, annonstillägg och bestämmer att du vill buda 10 SEK per klick. So far, so good! Men, det du inte har tänkt på är att 25 andra redovisningsbyråer vill synas för samma sökord och det finns inte 25 annonsplaceringar på Googles förstasida.

Resultatet? Dina annonser syns inte. Dina konkurrenters annonser syns hela tiden. Du får väldigt få exponeringar, inga nya kunder och knappt några klick. Du börjar analysera varför och ser att snittkostnaden för att synas högst upp med dessa sökord är 40-154 SEK per klick. Du ökar då dina bud till 40 SEK per klick. Dina annonser syns fortfarande inte på Googles förstasida.

De faktorer som spelar in här är 1) ditt bud, 2) din budget, samt 3) annonsernas Quality Score. Dina annonser kan få svårt att synas om du budar för lågt på sökord där konkurrensen är hög. I det här fallet borde redovisningsbyrån börjat med en sökordsanalys, konkurrensanalys och sett över sina landningssidors innehåll.

📊 Quality Score

Quality Score är Googles system för betygsättning av den totala användarupplevelsen av dina annonser, målsidor, landningssidor och hur väl dessa matchas in mot de sökord du vill synas för – med en poängskala från 1-10. Om du har ett högt Quality Score får du billigare trafik, större exponering och dina chanser för ökad försäljning förbättras. Du kan se ditt Quality Score i din sökordsrapport.

💼 En sund investering

Google är en plattform som används av över 80% av Sveriges befolkning för att hitta det man är ute efter eller behöver hjälp med. Google annonsering är till för att sätta ens företag på kartan, få potentiella kunder att upptäcka ens varumärke och för att skapa tillväxt. Helt enkelt en sund investering som passar alla typer av företag oavsett bransch.

Så, vad är en bra klickbudget?

Detta är väldigt individuellt beroende på vilken bransch du verkar inom och vilka sökord du vill att ditt företag ska synas för. För t ex en E-handel är Google Shopping idealt då CPC-nivåerna är lägre – vilket betyder att E-handeln kan få en god mängd trafik för en låg budget. För en flyttfirma passar sökordsannonsering som handen i handsken men CPC-nivåerna är höga. E-handeln kan på så sätt få mycket trafik till en låg budget medan flyttfirman rekommenderas en högre budget. Du kan alltid kontakta oss om du önskar få en rekommenderad klickbudget för ditt företag, eller klicka här för att läsa vad våra kunder säger om att samarbeta med oss.

Vi på Quality Media är certifierad Google Partner, något du kan läsa mer om här.

Vill du lära dig mer om Google Ads? Följ då länken nedan. Hos oss på Quality Media går fina resultat och långsiktiga relationer hand i hand och vi brinner för att skapa lönsam Google annonsering 🤝