Så går det till

Marknadsföringstrender 2024

Nytt år, nya möjligheter! Kanske är det även dags för en ny marknadsföringsstrategi? Vi har granskat den digitala marknaden och listar de hetaste trenderna inom digital marknadsföring för 2024.

Förra året siade vi bland annat om att AI kommer växa under 2023, och att videobaserat innehåll och UGC skulle ligga i fokus på sociala medier. ⁠ ⁠Det stämde – och vi har även detta år gått igenom marknaden och listar nu de hetaste trenderna inom digital marknadsföring för 2024 som du bör ha koll på och eventuellt implementera i din marknadsföringsstrategi – om du inte redan gjort det.

#1. Fortsatt fokus på AI⁠ 

Förra året förutspådde vi en ökning av användningen av artificiell intelligens (AI) inom marknadsföring, och 2023 visade att denna trend var välgrundad. Vi ser nu fram emot att AI kommer att fortsätta växa och spela en avgörande roll i marknadsföringsstrategier under 2024.

AI-drivna lösningar erbjuder idag företag möjligheten att effektivisera sin innehållsproduktion, förbättra sina marknadsföringsstrategier och skapa mer kundcentrerade upplevelser.

Genom att använda maskininlärning och andra AI-tekniker kan du som företagare med andra ord skapa snabbare och mer kostnadseffektivt innehåll, samtidigt som du ökar precisionen i dina marknadsföringsstrategier.

#2. Röstsökning på bland annat Google⁠

En tydlig trend som förväntas växa under 2024 är användningen av röstsökning – särskilt på plattformar som Google. Fler och fler personer vänder sig till röstsökning när de använder sökmotorer, vilket innebär att företag idag måste anpassa sig för att förbli synliga. För att lyckas med röstsökning måste företag även optimera sitt onlineinnehåll för längre sökfraser och naturligt språkbruk – det handlar alltså om att skapa innehåll som svarar på frågor på ett sätt som resoneras med hur människor naturligt uttrycker sig verbalt.

För att vara i framkant av denna rörelse mot röstsökning är det avgörande för ditt företag att kontinuerligt övervaka trender, anpassa din SEO-strategi och skapa innehåll som är anpassat för röstsökningens unika dynamik.

Traditionell sökordsoptimering blir mindre relevant när användarna använder röstsökning, och därför blir det nödvändigt att fokusera på att skapa innehåll som svarar på specifika frågor och behov.

#3. Personifierad marknadsföring⁠

En annan framträdande trend för 2024 förutspås vara ökad betoning på personlig marknadsföring. Istället för att tillämpa en generell och bred ansats kommer företag att sträva efter att skapa skräddarsydda budskap, kampanjer och erbjudanden för varje individuell kund. Genom att använda data om kunders preferenser och beteenden kan du som företagare skapa en mer riktad och personlig kundupplevelse. Detta förbättrar både kundlojaliteten och ökar samtidigt chanserna att konvertera potentiella kunder till faktiska köpare. Win win!

#4. Videoinnehåll – både organiskt och som annons⁠

I en tid där visuellt innehåll dominerar digital kommunikation har video blivit en central komponent för marknadsföring. Både organiska och annonsbaserade videor på sociala medier ger ditt företag möjligheten att leverera dina budskap på ett mycket mer engagerande och effektivt sätt. Videor erbjuder en snabb och kraftfull informationsöverföring samtidigt som de skapar en starkare emotionell koppling till målgruppen.

Genom att inkludera videor i din marknadsföringsstrategi kan du därmed kommunicera med din målgrupp på ett mer personligt och visuellt sätt. Videor har förmågan att behålla betraktarens intresse längre, främja en djupare förståelse för dina produkter/tjänster, öka den organiska räckvidden och bidra till att bygga både förtroende och engagemang. Denna engagemangsfaktor kan resultera i ökad medvetenhet om ditt varumärke, högre konverteringsgrad och ökad försäljning. Hur bra låter inte det?

Videoinnehåll är en uppåtgående trend på samtliga sociala plattformar.

#5. Mobiloptimerade hemsidor⁠

Med ökad användning av smartphones är mobiloptimering av webbplatser en extremt viktig del av framgångsrik marknadsföring.

Genom att fokusera på responsiv design och användarvänlighet på mindre skärmar kan företag säkerställa att de lockar och behåller mobila användare. En korrekt mobiloptimerad webbplats ökar chanserna att konvertera besökare till kunder och förbättrar samtidigt användarupplevelsen – vilket kan vara avgörande för att skapa långsiktig kundlojalitet.

Är din webbplats mobiloptimerad? Om inte är det dags att börja fundera på det!

#6. Ökat intresse för mikro- och nanoinfluencers⁠

En intressant utveckling inom influencer marketing är det ökade intresset för mikro- och nanoinfluencers.

Istället för att satsa på stora influencers med en massiv följarskara, väljer företag idag att samarbeta med mindre influencers. Dessa influencers har ofta mer nischade och engagerade följargrupper, vilket gör dem mer trovärdiga och inflytelserika inom sina specifika områden.

Genom att anamma denna trend kan du som driver företag skapa mer autentiska och effektiva influencer-marknadsföringskampanjer.

Att samarbeta med influencers ger ditt företag möjligheten att nå en bredare publik, öka varumärkesmedvetenheten och skapa autentiska kopplingar med din målgrupp.

#7. Marknadsföring via sociala medier

Sociala medier fortsätter att vara en central plattform för marknadsföring, och de förväntas bli ännu mer sökordsoptimerade.

Användare söker nu aktivt efter produkter och tjänster på plattformar som TikTok och Instagram, vilket gör en stark närvaro på sociala medier livsviktig för företag som vill sticka ut bland sina konkurrenter!

Genom att anpassa din marknadsföringsstrategi, för att inkludera sökordsanpassat innehåll på sociala medieplattformar, kan ditt företag maximera sin synlighet och nå ut till en bredare målgrupp. Här kan du läsa om svenskarnas internet- och sociala medieanvändning 2023.

Idag använder hela 96% av Sveriges befolkning internet, och nästan alla internetanvändare är aktiva på sociala medier.

#8. Interaktioner

Sociala medier erbjuder flera enkla interaktiva möjligheter, vilket gör det möjligt för ditt företag att skapa en närmare relation med dina kunder och bygga upp varumärkeslojalitet på ett mer personligt sätt.

Att interagera med dina följare är ett utmärkt sätt att väcka deras intresse och skapa engagemang för ditt varumärke. Eftersom sociala medier i grund och botten handlar om sociala interaktioner, kan du dra nytta av de många interaktiva funktionerna på alla plattformar för att skapa engagerande innehåll under 2024.

För att använda interaktivt innehåll i din marknadsföring kan du till exempel införa regelbundna frågestunder – det är ett utmärkt sätt att låta din publik känna sig hörda samtidigt som du får möjlighet att svara på frågor som hjälper till att lyfta fram fördelarna med din produkt eller tjänst.

För att minska avståndet mellan din målgrupp och ditt varumärke kan du även använda andra strategier, som exempelvis omröstningar kopplade till dina tjänster/produkter. Det ger inte enbart användarna en känsla av delaktighet, utan även viktig feedback som du kan använda för att förbättra och anpassa ditt innehåll.

Sammanfattning

Låt oss enas i att år 2024 kommer att innebära spännande möjligheter inom marknadsföring. För dig som företagare är det viktigt att förstå de nya konsumtionsmönster som uppstår, samt vara medveten om de trender som präglar marknadsföringsområdet för att kunna sticka ut bland dina konkurrenter!